QUALITY OF LIVING 2018

20 March 2018

Sweden, Stockholm


Stockholm faller bort från topp 20 när Mercer jämför städers livskvalitet för tjugonde året i rad


 • Wien hamnar på första plats för nionde året i rad
 • Honolulu toppar listan över städer med bäst sanitet
 • Stockholm faller bort från topp 20 till följd av terrorattacken 2017 och hittas på plats 23

Stockholm faller bort från topp 20
När Mercer jämför städers livskvalitet för utlandsstationerad arbetskraft för tjugonde året i rad tappar Stockholm tre placeringar jämfört med förra året och faller därmed utanför topp 20. Varken Oslo (25) eller Helsingfors (32) når heller topp 20 medan Köpenhamn får den bästa placeringen av de nordiska huvudstäderna med plats nummer 9.


”Stockholm anses generellt vara en bra plats att komma till för utlandsstationerad personal samt medföljande familj. Ser vi till poäng som tilldelats för exempelvis sjukvård, utbildning och underhållning för att nämna ett par, ligger vi bra till. Huvudsakliga orsaken till att Stockholm tappat placeringar i rankingen är det terrordåd som i april 2017 drabbade centrala Stockholm. En sådan händelse leder till en något högre risk för framtida attacker och inte minst en ökad osäkerhet”, säger Filip Agerberg, Mobility Expert på Mercer Sverige.


Trots ekonomisk osäkerhet runtom i Europa till följd av Brexit och övriga förändringar i det politiska landskapet, erbjuder europeiska städer den högsta livskvaliteten för utlandsstationerad arbetskraft, enligt Mercers nya undersökning.  Wien hamnar på första plats för nionde året i rad. Detta tack vare bland annat den höga säkerheten och välutvecklade kollektivtrafiken. Därefter kommer Zürich (2) och sedan Auckland och München på delad tredje plats. På femte plats hittas Vancouver som är den stad som rankas högst i Nordamerika. Singapore (25) och Montevideo (77) är de högst rankade städerna i Asien och Sydamerika.


Resultatet från Mercers undersökning – Topp 10


2018 Rank


City


Country


 


1


VIENNA


AUSTRIA


 


2


ZURICH


SWITZERLAND


 


3


AUCKLAND


NEW ZEALAND


 


3


MUNICH


GERMANY


 


5


VANCOUVER


CANADA


 


6


DUSSELDORF


GERMANY


 


7


FRANKFURT


GERMANY


 


8


GENEVA


SWITZERLAND


 


9


COPENHAGEN


DENMARK


 


10


BASEL


SWITZERLAND


 


Städers sanitet rankas
I år har Mercer även sammanställt en separat jämförelse över städers sanitet, vilken utvärderar deras renhållning i form av avfallshantering, avloppssystem, luftföroreningar, nivå av infektionssjukdomar samt tillgång till vatten och vattnets kvalitet – faktorer som är viktiga för hur attraktiv en stad är för globala företag och internationell arbetskraft. De nordiska städerna ses här högt upp på listan. Helsingfors hittas på andra plats tillsammans med Ottawa medan Köpenhamn, Oslo och Stockholm delar på åttondeplatsen. På första plats hittas Honolulu medan Dhaka (230) och Port au Prince (231) tar platserna längst ned på listan.  


Mer om undersökningen i sin helhet
Mercers undersökning är en av världens mest omfattande i sitt slag och genomförs årligen för att hjälpa multinationella företag och organisationer att ge anställda rättvis ersättning när de arbetar på uppdrag utomlands. Årets undersökning innefattar över 450 städer i 231 länder. Nedan återges resultaten för städer i världens olika delar.


Resultat från övriga delar av världen


Nord- och Sydamerika
I Nordamerika ligger kanadensiska städer bäst till och allra högst poäng får Vancouver (5). San Fransisco (30) är USAs högst rankade stad, följt av Boston (35), Honolulu (36), Seattle (44) och New York (44). Till följd av den ökade brottsligheten tappar Los Angeles (64) sex placeringar. Monterrey (112) är Mexikos högst rankade stad, trots två tappade placeringar sedan förra året, medan Mexico City faller till plats 129.


I Sydamerika erbjuder Montevideo (77) bäst livskvalitet, följt av Buenos Aires (91) och Santiago (92). Caracas (193) och Port au Prince (228) är de städer i hela regionen som får lägst betyg i undersökningen. San Juan (96) tappar 21 placeringar och står därmed för den största tappet av placeringar globalt sett. I undersökningen om sanitet tar Honolulu hem förstaplatsen globalt sett, följt av Ottawa (2). Montevideo (71) rankas högst av de Sydamerikanska städerna.


Mellanöstern och Afrika
Dubai (74) behåller förstaplatsen bland städerna i Mellanöstern, tätt följt av Abu Dhabi (77) som klättrat två placeringar sedan förra året. Damaskus (225), Sanaa (229) och Bagdad (231) är de städer som fått sämst betyg i regionen. När det kommer till sanitet delar Abu Dhabi och Dubai på plats 65 globalt sett, men tar därmed hem förstaplatsen i regionen. Endast fyra andra städer i Mellanöstern når topp 100 på listan, vilka är Muscat (70), Tel Aviv (87), Manama (93) och Kuwait City (99).


Port Louis (83) är den afrikanska stad som fått högst poäng följt av Durban (89), Kapstaden (94) och Johannesburg (95). N’Djamena (226), Khartoum (227) och Bangui (230) hamnar längst ner på listan globalt sett på grund av politiska oroligheter, fattigdom, extrema klimat och bristande infrastruktur. Av afrikanska städer är Victoria (58) den stad som hamnar högst på listan över sanitet, följt av Durban (73) och Port Louis (80) medan Brazzaville (225) och Antananarivo (226) hamnar längst ned.


Asien och Oceanien
Singapore (25) behåller den högsta placeringen medan Dhaka hamnar på plats 216. I Sydostasien hittas efter Singapore, Kuala Lumpur på plats 85, Bangkok på plats 132, Manilla på 137 och Jakarta på plats 142. Fem japanska städer toppar listan över de östasiatiska städer med högst livskvalitet: Tokyo (50), Kobe (50), Yokohama (55), Osaka (59) och Nagoya (64). Andra nämnvärda placeringar inkluderar Hong Kong (71), Seoul (79), Taipei (84), Shanghai (103) och Peking (119). Även när det kommer till sanitet skiljer det sig mycket mellan städer. Vi hittar Kobe på plats 8 och Dhaka på plats 230.


Nya Zealand och Australien fortsätter hamna högt i topp på listan med både Auckland (3), Sydney (10), Wellington (15) och Melbourne (16) inom topp 20. Regionens städer placerar sig även högt på listan över sanitet med Auckland på plats 5 och Adelaide på plats 7 globalt sett.


-Slut-


Mercer sammanställer årligen listan över städers livskvalitet baserat på undersökningen Worldwide Quality of Living Surveys. För varje undersökt stad produceras en enskild rapport och det finns möjligheter att jämföra specifika städer med varandra. Läs mer på www.mercer.com/qualityofliving.


Insamlad data behandlades och analyserades mellan september och november 2017 och kommer att uppdateras löpande för att motsvara eventuella förändringar.


Dessa data är framtagna för att användas av multinationella företag, regeringar och kommuner, inte för att fungera som investeringsunderlag eller för turism. Mercer ansvarar inte för beslut fattade baserat på informationen och resultatet från undersökningen. Informationen har hämtats från system och källor som anses pålitliga, men Mercer tar inte ansvar för att den data som insamlats är korrekt.


Städers erbjudna livskvalitet är analyserad baserat på 39 faktorer, grupperade i tio kategorier:


 • Politiskt och socialt klimat (bl.a. politisk stabilitet, brottsstatistik)
 • Ekonomiska faktorer (bl.a. valutaväxling, bankservice)
 • Sociokulturella faktorer (bl.a. censur, tillgång till media)
 • Hälsoaspekter (bl.a. tillgång till medicin och sjukvård, nivå av infektionssjukdomar, avfallshantering, luftföroreningar)
 • Utbildning (bl.a. tillgång till internationella skolor)
 • Offentliga resurser (bl.a. elektricitet, vatten, kollektivtrafik)
 • Nöjen (bl.a. restauranger, biografer, teatrar, sport och fritid)
 • Konsumtionsvaror (tillgång till mat och dagligvaror, bilar)
 • Boende (bl.a. tillgång till hyresboende, möbler, underhåll)
 • Natur (bl.a. klimat, naturkatastrofer)

De olika kategorierna ges olika vikt i bedömningen beroende på hur mycket just den faktorn påverkar utlandsstationerad arbetskraft.


Om Mercer
Mercer är ett ledande globalt konsultföretag inom Health, Wealth och Career som hjälper organisationer runt om i världen att förbättra anställdas hälsa, ekonomi och karriär. Mercer har fler än 22 000 anställda, är verksamt i över 130 länder och är ett helägt dotterbolag till Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), en global koncern som erbjuder kunder råd och lösningar inom områdena risk, strategi och personal. Marsh & McLennan Companies med närmre 65 000 anställda över hela världen, har en årlig omsättning på över 14 miljarder dollar och är också moderbolag till Marsh, Guy Carpenter samt till Oliver Wyman. Mer information finns på http://www.se.mercer.com/. Följ Mercer på Twitter @MercerInsights.


CONTACT INFORMATION